Wandelen en varen
Wandelen en varen

Moerenburg lijkt wel gemaakt om in te wandelen. Erin, eromheen, ernaartoe vanuit het centrum: lees hier alles erover.

Natuurleerpad
Natuurleerpad

Bekijk de foto's in het fotoalbum of klik hier voor een beschrijving. Start: hoek Hoevense Kanaaldijk/Kommerstraat.

Natuur Moerenburg
Natuur Moerenburg

Bij de vorming van Landschapspark Moerenburg is nieuwe natuur aangelegd die bestaat uit diverse soorten graslanden, nieuwe poelen en beplanting.

Zoeken

Activiteiten

In november 2009 brandde de monumentale boerderij aan de Zandstraat 13 af. Het Brabants Dagblad berichtte er het volgende over:

BERKEL-ENSCHOT - Een uitslaande brand heeft zondagnacht een boerderij aan de Zandstraat in Berkel-Enschot grotendeels verwoest.
De brandweer, die met twee brandweerwagens en een hoogwerker uitrukte, kon het pand niet meer redden.
Bijna twee weken geleden was er ook een brand in de leegstaande boerderij in het gebied Moerenburg, maar een gewaarschuwde sleutelhouder kon die toen zelf met hulp van de brandweer blussen. Die brand was gesticht; er was een deur geforceerd en brand gesticht in de badkamer.
De oorzaak van de brand van zondagnacht is nog niet bekend, maar politie en brandweer sluiten nieuwe brandstichting niet uit.

Op deze foto is te zien hoe het er toen uitzag. Later is het pand grotendeels afgebroken; het perceel bleef bewoond.

De Werkgroep Behoud Moerenburg heeft na eerdere meldingen bij de gemeente in 2015 opnieuw verzocht om handhaving van de bepalingen van het bestemmingsplan. Omdat er geen sprake is van agrarische activiteiten was de bewoning in strijd met het bestemmingsplan en zorgde een muur voor mogelijke gevaarzetting.

Op 4 december 2015 heeft de rechthebbende van het perceel een waarschuwing gekregen om het gebruik in overeenstemming te brengen met het bestemmingsplan (agrarisch), het zonder vergunning gebouwde te verwijderen en de nog aanwezige gevels van de afgebrande woning te verwijderen.

Hierna is een langdurige juridische procedure gevoerd waarbij de werkgroep steeds een vinger aan de pols heeft gehouden en daar waar nodig verzoeken tot handhaving dan wel bezwaarschriften heeft ingediend. Na een moeizaam proces van 6 jaar heeft de bewoner aan nagenoeg alle eisen voldaan en is een verzoek om wijziging van de huidige bestemming aangevraagd.    


 

 

Klik hier voor info over De Natuurspeelplek in Moerenburg

 


 

Natuurleerpad

De Werkgroep heeft het verslag (pdf) over de realisatie van het Natuurleerpad vastgesteld in de vergadering van 17 juli 2014.

 


 

Ooievaarsnest

In 2012 heeft de werkgroep het initiatief genomen voor de plaatsing van een ooievaarsnest aan de rand van Moerenburg tegen de Voorste Stroom. Nadat in december 2012 van de gemeente Tilburg instemming werd verkregen werd deze in februari 2013 door enkele vrijwilligers en behulpzame boer neergezet. Door de financiële bijdragen van Brouwers Groenaannemers en enkele particuliere sponsoren konden de materialen worden bekostigd, terwijl de werkgroep zelf het plaatsen voor haar rekening nam.  Tot in lengte van dagen is het ooievaarsnest een blikvanger in het beekdal van de Voorste Stroom. 

 


 

Duurzaam ingerichte bermen

In 2012 heeft de Werkgroep Behoude Moerenburg in overleg met gemeente Tilburg geregeld dat een 250 meter lange berm aan de Oisterwijksebaan duurzaam biodivers wordt ingericht en onderhouden gaat worden. Lees hier meer.