Wandelen en varen
Wandelen en varen

Moerenburg lijkt wel gemaakt om in te wandelen. Erin, eromheen, ernaartoe vanuit het centrum: lees hier alles erover.

Natuurleerpad
Natuurleerpad

Bekijk de foto's in het fotoalbum of klik hier voor een beschrijving. Start: hoek Hoevense Kanaaldijk/Kommerstraat.

Natuur Moerenburg
Natuur Moerenburg

Bij de vorming van Landschapspark Moerenburg is nieuwe natuur aangelegd die bestaat uit diverse soorten graslanden, nieuwe poelen en beplanting.

Zoeken

Moerenburg

Moerenburg

is een aantrekkelijk gebied aan de zuidoostelijke stadsrand van Tilburg met een agrarisch karakter en een belangrijke functie voor natuur en landschap

In de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg het gebied de status van landschapspark en ontstond een streven om de waarden ervan te versterken en het tot een ‘Poort van Het Groene Woud’ te maken. Daarmee is Moerenburg het meest westelijk gelegen onderdeel van Het Groene Woud, het Nationaal Landschap tussen Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch dat wordt gerekend tot een van de mooiste gebieden van Nederland, waar natuur en cultuurhistorisch erfgoed hand in hand gaan met recreatie, traditionele boerennatuur, unieke flora en fauna en met recreatie voor jong en oud.

Daarnaast heeft Moerenburg typische stadsrandfuncties zoals sportaccommodaties, een volkstuincomplex en een manege. In het gebied ligt een voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie die is omgebouwd tot waterbuffer en helofytenstelsel.

Deze website dient als een kennismaking met dit mooie gebied, met informatie over de historie, de voorzieningen en de natuur in alle verschijningsvormen en seizoenen en verwijst via koppelingen naar meer informatie van anderen. Ook vindt u hier actuele informatie over gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Deze website wil verder een schakel  zijn voor alle aktiviteiten op recreatief, sportief, ecologisch en cultuurhistorisch gebied die plaatsvinden in de regio Piushaven, Moerenburg, Koningshoeven en Heukelom.

Café Zomerlust, gelegen aan de Oisterwijksebaan nabij de Armhoefse Akkers, is een van de acht bezoekerscentra voor Het Groene Woud. U kunt er terecht voor nadere informatie en fiets- en wandelroutes en het heeft een oplaadpunt (op zonne-energie) voor elektrische fietsen.
 
Wij wensen u veel plezier met een bezoek, per fiets of te voet, Moerenburg is er klaar voor!

Klik hier voor de ligging en indeling van het gebied. Hieronder ziet u Landschapspark Moerenburg in Google Maps.


Landschapspark Moerenburg weergeven op een grotere kaart