Ligging
De grenzen van Moerenburg worden gevormd door het Wilhelminakanaal in het westen, de spoorweg Tilburg - Boxtel in het noorden, de Burgemeester Bechtweg in het oosten en de rijkswegen A65 en A58 in het zuiden.
Bereikbaarheid
Moerenburg is door een fietsbrug die parallel aan het spoor loopt en een brug voor autoverkeer ter hoogte van de Oisterwijksebaan verbonden met de wijk Armhoef en via het fietspad Meijerijbaan met Moergestel en de Ringbaan Zuid. Met de Streepstraat heeft Moerenburg een verbinding met Berkel-Enschot en de Oisterwijksebaan voert over Heukelom naar Oisterwijk. Over de brug in de Oisterwijksebaan en de wandelroute langs de Piushaven ligt het centrum van Tilburg hemelsbreed op slechts twee kilometer afstand.
Dit kaartje geeft de positie van Moerenburg weer te midden van de andere deelgebieden van het bestemmingsplan Buitengebied De Voorste Stroom.
Moerenburg kent een hoofdzonering in drie zones. De zones lopen deels in elkaar over, maar een begrenzing is redelijk goed te maken.
1. de ontvangstzone of recreatiezone. Dit is een kleinschalig landschap met in hoofdzaak de functies recreatie en watervoorzieningen.
2. de natuurzone. Dit betreft een natuurzone met recreatief gebruik aan de zuidzijde van de Voorste Stroom en met de waterplassen.
3. de koe-in-de-wei-zone. Dit is een zone met open weilanden voor de (huiskavels van de) melkveehouderijbedrijven.
Het volgende kaartje uit het projectplan Voorste Stroom, deelgebied Moerenburg van het waterschap De Dommel geeft goed de variatie in het landschap weer, evenals de wegen en waterlopen.
Bij dit kaartje zijn de volgende opmerkingen te maken:
- de rose, paarse en rode lijnen hebben alleen betekenis binnen het plan waar het kaartje onderdeel van is;
- nieuwe elementen zijn nog niet ingetekend; zo zijn (in het kaartje) links en linksboven van het water Lange Jan waterplassen gerealiseerd als onderdeel van het helofytenfilter en zijn er nieuwe paden aangelegd en boompartijen geplant.