Wandelen en varen
Wandelen en varen

Moerenburg lijkt wel gemaakt om in te wandelen. Erin, eromheen, ernaartoe vanuit het centrum: lees hier alles erover.

Natuurleerpad
Natuurleerpad

Bekijk de foto's in het fotoalbum of klik hier voor een beschrijving. Start: hoek Hoevense Kanaaldijk/Kommerstraat.

Natuur Moerenburg
Natuur Moerenburg

Bij de vorming van Landschapspark Moerenburg is nieuwe natuur aangelegd die bestaat uit diverse soorten graslanden, nieuwe poelen en beplanting.

Zoeken

Voorste Stroom

De Leij ontstaat in de gemeente Goirle door de samenvloeiing van twee beken, de Poppelsche en de Rovertsche Leij, die beide hun oorsprong hebben in het gebied tussen Ravels en Weelde.De Voorste Stroom gaat richting Oisterwijk, waar ze met de Achterste Stroom (Reusel) samenvloeit tot Essche Stroom.
De Leij stroomt door een honderden meters breed dal, met een dalbodem die enkele meters dieper ligt dan de omgeving. Het Leijdal was vroeger erg moerassig, en er lagen veel poelen en plassen, waarin gevist en gezwommen werd, en waarop 's winters kon worden geschaatst. Aan het eind van de 19e eeuw werd de Leij nog gebruikt voor het spoelen van wol, terwijl er ook op enkele plaatsen schapevellen werden geweekt.

Het projectplan Voorste Stroom, deelgebied Moerenburg van 7 mei 2010 van het waterschap De Dommel bevat alle informatie over de Voorste Stroom. Het projectplan is inmiddels gerealiseerd. Lees het plan hier in pdf-formaat.