Wandelen en varen
Wandelen en varen

Moerenburg lijkt wel gemaakt om in te wandelen. Erin, eromheen, ernaartoe vanuit het centrum: lees hier alles erover.

Natuurleerpad
Natuurleerpad

Bekijk de foto's in het fotoalbum of klik hier voor een beschrijving. Start: hoek Hoevense Kanaaldijk/Kommerstraat.

Natuur Moerenburg
Natuur Moerenburg

Bij de vorming van Landschapspark Moerenburg is nieuwe natuur aangelegd die bestaat uit diverse soorten graslanden, nieuwe poelen en beplanting.

Zoeken

15 De Zwarte Rijt

De Zwarte Reit (ook wel Zwartrijt) begon oorspronkelijk nabij de huidige Missionarisstraat, boog ten zuiden van het Wilhelminapark naar het oosten af en liep tenslotte in zuidoostelijk richting naar de Nieuwe Leij. Het noord-zuid lopende deel vormde eeuwenlang de grens met Berkel. Delen ervan komen in 16e-eeuwse bronnen voor als Hoogh Soo, Soeije en Caureit. Soei of Zoei is een naam die we vaker tegenkomen bij waterlopen. Zwart in Zwartreit zou een verbastering kunnen zijn van zwet, hetgeen grens betekent.Van deze waterloop resteert nog het gedeelte ten zuiden van Industrieterrein Loven. Lees meer...


Aan het einde van het pad gaan we rechtsaf naar de Bosscheweg, houden vervolgens steeds links aan en volgen na het spoorviaduct het fietspad links. Daarna nemen we twee keer de onverharde weg rechts om vervolgens via de asfatweg uit te komen bij het Tilburgse begin- of eindpunt bij de brug over het Wilhelminakanaal.