Wandelen en varen
Wandelen en varen

Moerenburg lijkt wel gemaakt om in te wandelen. Erin, eromheen, ernaartoe vanuit het centrum: lees hier alles erover.

Natuurleerpad
Natuurleerpad

Bekijk de foto's in het fotoalbum of klik hier voor een beschrijving. Start: hoek Hoevense Kanaaldijk/Kommerstraat.

Natuur Moerenburg
Natuur Moerenburg

Bij de vorming van Landschapspark Moerenburg is nieuwe natuur aangelegd die bestaat uit diverse soorten graslanden, nieuwe poelen en beplanting.

Zoeken

Huize Moerenburg

In 2005 werden bij graafwerkzaamheden op het terrein van de waterzuivering de resten aangetroffen van Huize Moerenburg. Dit landgoed was rond 1310 een van de eerste drie stenen huizen in Tilburg en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Tilburgse geschiedenis. Over een tijdje kan iedereen de geschiedenis van dit markante gebouw herbeleven.

leeuw Huize MoerenburgHet vroegere landhuis wordt niet helemaal herbouwd, maar de contouren van het gebouw herrijzen op de plek waar het eeuwen geleden stond. Ook legt de gemeente de boomgaard aan en de bijbehorende tuinen en grachten. Huize Moerenburg wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant en is - afhankelijk van het weer - in het voorjaar van 2012 klaar. Dan vindt ook de officiële opening plaats.

Het verhaal van Huize Moerenburg

De naam Moerenburg is afgeleid van 'moer' dat veengrond of moeras betekent en van 'borch' dat onder meer versterkte (stenen) woning kan betekenen. Het omwaterde huis functioneerde in het begin als hoeve/woonhuis. In 1310 werd dit huis voor het eerst in de archieven vermeld.

In 1384 werd Huize Moerenburg verkocht aan de abdij van Tongerlo en kreeg het de bestemming pastorie. Bijna drie eeuwen lang was Huize Moerenburg de standplaats van de pastoor van de parochies Tilburg en Enschot. Door de reformatie verloor het uiteindelijk zijn functie als pastorie en werd het omstreeks 1648 door de familie Saint Amant gekocht. Zij verfraaiden het huis en legden in het moerasgebied naar alle waarschijnlijkheid een Franse tuin aan. Rond 1750 werd Huize Moerenburg gesloopt.

Er zijn geen bouwtekeningen van het oorspronkelijke huis en er heeft geen ruïne gestaan. Er is alleen een schilderij waarop te zien is hoe Huize Moerenburg er mogelijk uitzag. Daarop is onder andere te zien dat er bij de ingang twee stenen leeuwen staan. Op basis hiervan is een 3D object gemaakt dat u kunt bekijken met Google Earth. Dit kunt u downloaden op de website van Regionaal Archief Tilburg (www.regionaalarchieftilburg.nl). U kunt ook een filmpje van de beelden zien op Youtube.  

Afbeelding uit Objet Trouve