Wandelen en varen
Wandelen en varen

Moerenburg lijkt wel gemaakt om in te wandelen. Erin, eromheen, ernaartoe vanuit het centrum: lees hier alles erover.

Natuurleerpad
Natuurleerpad

Bekijk de foto's in het fotoalbum of klik hier voor een beschrijving. Start: hoek Hoevense Kanaaldijk/Kommerstraat.

Natuur Moerenburg
Natuur Moerenburg

Bij de vorming van Landschapspark Moerenburg is nieuwe natuur aangelegd die bestaat uit diverse soorten graslanden, nieuwe poelen en beplanting.

Zoeken

Boerderijen

(Deze pagina is nog in bewerking)

 

Broekstraat 6. Toekomstig gemeentelijk monument
Vrijstaande boerderij met rieten wolfdak daterend uit de achttiende eeuw. Op beide zijgevels bevinden zich muurankers; op de linkergevel o.a. in de vorm van het jaartal ‘1747’. De bijgebouwen, die van latere datum zijn, hebben vrijwel alle een zadeldak, gedekt met pannen. Dit pand is een gaaf voorbeeld van een achttiende-eeuwse boerderij. Bijzonder is verder dat het is gelegen aan een klein driehoekig plein nabij een kruising van wegen. De combinatie met de boerderij Broekstraat 8 (een toekomstig rijksmonument) geeft de boerderij ensemblewaarde.

Broekstraat 8. Toekomstig rijksmonument
Deze met riet gedekte boerderij is gebouwd in 1711. Mogelijk is de boerderij van nog oudere datum, want de fundering (de poeren van de gebinten) bestaat uit grote stenen, die gemetseld zijn met een specie van kalk en roggemeel.

 

Moerenburgseweg 2. Gemeentelijk monument
Deze achttiende-eeuwse boerderij met bijgebouwen staat pal tegenover de plaats waar vroeger Huize Moerenburg gelegen was.(36) De boerderij heeft een zadeldak, belegd met rode pannen. De gevels zijn opgetrokken uit ijsselsteen, gemetseld in kruisverband. De boerderij bestaat uit een klein woonhuis met een groot eenbeukig bedrijfsgedeelte. Twee grote dubbele staldeuren, de ene in de voorgevel, de andere in de kopgevel, verschaffen toegang tot deze ruimte. In de achtergevel bevinden zich nog twee smalle staldeuren met rondbogen voor het vee. Aan de noordkant van de boerderij staat een tweebeukige schuur met vijf gebinten. De middelste stijl van het gebint staat excentrisch, zodat er een brede tas en een smalle deel is gevormd. Aan de kopkanten van de deel zijn grote inrijpoorten. De wanden van de schuur zijn met verticaal aangebrachte planken beschoten.(37) Voor het woonhuis staan nog twee leilindes, terwijl achter het huis een boomgaard ligt met een tiental hoogstamfruitbomen en aan weerszijden vele oude knotwilgen.

Moerenburgseweg 2 (1978)  (coll. RHC Tilburg).

Kommerstraat 2. Toekomstig gemeentelijk monument
Langgevelboerderij met zadeldak. De voordeur heeft een enkelruits bovenlicht met daarin het opschrift “’t Hooge Huys 1832”. Achter de boerderij staat een grote houten Vlaamse schuur met pannendak en een bakstenen front. Deze boerderij is nog in bedrijf.

 

Titel:   

Tilburg, stad met een agrarisch verleden

Ondertitel:   

 

Auteur:   

Rob van Putten

Jaargang:   

XXI (2003) Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur

Nummer:   

2

Pagina’ s:   

47-61

 

http://www.historietilburg.nl/tijdschrift/5.2/580.htm