Wandelen en varen
Wandelen en varen

Moerenburg lijkt wel gemaakt om in te wandelen. Erin, eromheen, ernaartoe vanuit het centrum: lees hier alles erover.

Natuurleerpad
Natuurleerpad

Bekijk de foto's in het fotoalbum of klik hier voor een beschrijving. Start: hoek Hoevense Kanaaldijk/Kommerstraat.

Natuur Moerenburg
Natuur Moerenburg

Bij de vorming van Landschapspark Moerenburg is nieuwe natuur aangelegd die bestaat uit diverse soorten graslanden, nieuwe poelen en beplanting.

Zoeken

13 Plek voormalig kasteel Durendaal

Dit is de plaats waar in het verleden Kasteel Durendaal heeft gestaan. Dit kasteel komt in 1477 voor het eerst voor in documenten en is in de negentiende eeuw gesloopt. Restanten ervan zijn nauwelijks nog waarneembaar. Alleen delen van de slotgracht zijn nu nog terug te vinden. De Stichting Duurzaamheidsvallei wil graag Kasteel Durendaal op een of andere manier terugbrengen op de oude plek. Daarbij kan gedacht worden aan een reconstructie, zoals die heeft plaatsgevonden bij Huize Moerenburg in Tilburg. Een andere mogelijkheid is het blootleggen van de fundamenten van het kasteel en inrichting het terrein als park of speelterrein.

 

Vanaf dit punt loopt u in ongeveer 10 minuten naar het centrum van Oisterwijk; volg het pad langs de Voorste Stroom, langs de scholengemeenschap Durendael. Ga op de Baerdijk linksaf, loop enigszins omhoog en sla rechtsaf de Kerkstraat in. U komt dan op de Dorpsstraat en De Lind met voldoende horeca om u te versterken.

 

 

 
Op deze plek zien we een roze en groen markeringspaaltje. Om de route te vervolgen (en terug te keren) naar Huize Moerenburg kiezen we van hieraf de groene paaltjes. De wandelroute volgt hier geruime tijd het fietspad langs de Voortse Stroom, we gaan de brug over en vervolgens linksaf langs de asfaltweg. Bij het tweede pad aangekomen slaan we schuin links af tussen de schuren door en volgen het pad achter de boerderij langs. We passeren de amfibieënpoel en kruisen even later de Laag Heukelomseweg. Daar volgen we weer de asfaltweg (Baaneind), nemen het graspad rechtsaf, gaan rechtdoor over het fietspad tot we bij het spoor komen. We gaan  vervolgens linksaf  op het fietspad, onder het viaduct door, steken het spoor over, volgen rechtsaf de Streepstraat en nemen daarna  de eerste onverharde weg links.